Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav 2010 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarını Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek üzere Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (YÖS) başvurmak isteyen adayların uymak zorunda oldukları koşullar, başvuru aşama, tarih ve ücretleri; her yıl bu amaçla Üniversitelerin web sayfalarında yayımlanan kılavuzlarda belirtilir. Üniversitelerin yapmış oldukları sınavların sonuçları iki yıl süre ile geçerlidir. Yapılan sınavlar sadece tek bir üniversite için geçerli olabileceği gibi, birçok üniversiteyi de kapsayabilir. YÖS ‘te genel olarak iki test uygulanır.
Temel Öğrenme Becerileri Testi soruları sembolik, cebirsel ya da şekilsel olarak ifade edilmektedir. Ayrıca soruların Türkçe ve İngilizce açıklamaları da bulunmaktadır. Temel Öğrenme Becerileri Testi, adayların soyut düşünme güçlerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Yerleştirme yalnız, Temel Öğrenme Becerileri Testi sonuçlarından hesaplanan puanlara göre yapılmaktadır.
YÖS içinde yer alan Türkçe Testi Puanı, öğretim dili ne olursa olsun hiçbir programa kabulde dikkate alınmaz. Türkçe puanı, yalnız öğretim dili Türkçe olan yükseköğretim programlarına kabul edilen adayların öğrenimlerine hemen başlayıp başlamayacaklarını belirlemede kullanılır.
1- YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Nedir?
2- YÖS Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Başvurabilir?
3- YÖS Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
4- YÖS Sınav Tarihleri Ne Zaman?
5- YÖS Sınav Konuları Nelerdir?
6- YÖS Üniversite Taban Puanları Kaçtır?
7- YÖS Çıkmış Tüm Yazılı Soruları