sinav konulariAlmanca Aile Birleşimi Sınavları 4 temel özellik üzerinden yapılır. Bu özellikler, konuşma, dinleme, okuma ve yazma (sprechen, hören, lesen und schreiben) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden şu an yapılan bütün aile birleşimi kursları ve bunun için yayınlanan kitaplar dört beceriye yönelik olarak çıkmakta ve yapılmaktadır. Az biraz gayretle ve dikkatle üstesinden gelebileceğiniz bir sınav. Yeter ki siz istekli olun. Buyurun şimdi bu sınavda nelerle karşılaşacağız ve neler yapmalıyız, onlara bir göz atalım.

 

 

 

Modüllere direk buradan da ulaşabilirsiniz.

a1 modul  a2 modul 
b1 modul b2 modul
c1 modul c2 modul

 

ALMANCA AİLE BİRLEŞİMİ SINAVI KONUŞMA BÖLÜMÜ (SPRECHEN):

  
Almanca Aile Birleşimi Sınavı günü sabah önce dinleme, okuma ve yazma bölümlerine gireceksiniz. Ardından size öğleden sonrası için konuşma bölümüne katılacağınız bir saat verilecek. 
Sınavın bu bölümünde gruplar halinde sınıflara alınırsınız. 3 bölümden oluşur.

 

Sprechen Teil 1 (Kendini tanıtma): Almanca sınavı konuşma bölümü başladığında, sınıfta sizin gibi sınava katılan diğer kişilerle birlikte bir yere oturduktan sonra sınav gözetmeni size bir kâğıt verecek. Bu kâğıdın üzerinde şunlar yazılıdır:
Tabi Türkçeleri yazmıyor. Yani sınavın hiç bir bölümünde Türkçe yazı olmayacak. Bu nedenle bu kendini tanıtma bölümünü ezbere bilmeniz gerekiyor. Sadece takıldığınız yerlerde kâğıda bakmanızı tavsiye ederim.
Name: isim
Alter: yaş
Land: geldiğiniz ülke
Wohnort: oturduğunuz yer
Sprachen: Lisanlar
Beruf: meslek
Hobby: hobileriniz

Bu kağıdı elinize aldıktan sonra sırayla herkes kendini tanıtır. Bu bölüm sanki bir yarışma programında kendinizi tanıtmak gibidir. Adım şu, şuralıyım, bu dilleri konuşuyorum gibi. Almanca sınavı konuşma bölümünün bu aşaması şöyle yapılır:
Gözetmen size “bitte stellen Sie sich kurz vor” veya “bitte sprechen Sie über sich selbst” dedikten sonra
Mein Name ist …(adınız)…
Ich bin …(yaşınız)… Jahre alt.
Ich komme aus der Türkei.
Ich spreche Türkisch und ein bisschen Deutsch.
Ich bin ..(mesleğiniz)…… von Beruf.
Meine Hobbys sind
…(hobileriniz) diye kendinizi tanıtırsınız. Kendinizi tanıttıktan sonra sizden gözetmen adınızın veya eşinizin adının harflerini kodlamanızı isteyebilir. Ya da telefon numaranızı oturduğunuz yeri veya doğum tarihinizi sorabilir. Almanca olarak tabi…Sizde Almanca cevap verirsiniz. 
Herkes kendini tanıttıktan sonra sıra konuşma ikinci bölüme gelir.

Sprechen Teil 2, Fragen formulieren (Soru sorma):
Bu bölümde size iki tane kart verilir. Her bir kartın üzerinde Almanca kursunda öğrendiğiniz kelimelerden bir tanesi yazılıdır. Bu kelimeyi cümle içinde kullanarak bir soru sormanız istenir. Elinizdeki kartta yazan Almanca kelimeyi kullanarak sınavda yanınıza oturan diğer sınav adayına sorunuzu sorarsınız oda size Almanca cevap verir. Sonra o yanındakine sorar ve cevabı onun yanında oturan verir.
Bu soru sorma bölümü tüm adayların soru sorması ve cevap vermesi bittikten sonra tamamlanır. Yani gözetmen size soru sormayacak sadece sınavı yönlendirecek. Bu nedenle Almanca sınavında size soru soracak olan kişi sizin gibi az düzeyde Almanca bildiğinden her tarz soru ile karşılaşabilirsiniz. Ama aile birleşimi için yapılan Almanca kurslarından birine katıldığınızda size ne şekilde sorular sorulabileceği söylenir.
Şimdi size verilecek soru kartlarında hangi kelimeler olabileceği ve ne yapmanız gerektiğine bakalım. Bu Fragen formulieren sorularına bazı örnekler:
-Alter: diyelim ki soru kartınızda bu kelime yazıyor. Yanınızdakine bu kelimeyi kullanarak bir soru sormanız gerekiyor. Soralım,
wie alt sind Sie?
bunu sorabilirseniz görevinizi yapmış oluyorsunuz. Yanınızda oturan ve sizin gibi sınava giren kişide şöyle cevap verir:
Ich bin ….. Jahre alt. 
Gördüğünüz gibi kartınızda yazılı olan kelime ile soru sorduk ve cevap verdik.
Böylece siz sorunuzu sorabildiğiniz için o da cevaplayabildiği için bu kelimeden puan alır. Şimdi biraz alıştırma yapalım. Soru kartınızda aşağıdaki kelimelerden biri  çıkabilecek şekilde sınava hazırlanmanız gerekir:
-Name -Vorname -Nachname -Familienname -Adresse -Telefonnummer -Alter  – Geburtstag -Land – Sprache -Haus – Wohnung -Zimmer -Küche -Bad -Sofa -Stuhl -Tisch -Schrank -Bett -50 Euro -Stadt -Straße -Gasse -Kinder -Bruder -Schwester -Mann -Frau -Balkon -Hotel -Kurs -Ausweis -Reisepass -Koffer -Tasche -Schuhe -Pullover -Geld -Fahrkarte -Flugkarte -Stadtplan -Landkarte -Wetter -Buch -Kugelschreiber -Füller -Bleistift -klein Geld -Gemüse -Hänchen -Fleisch -Fisch -Obst -Suppe -Früchte -Schinken -Wurst -Käse -Bier -Wein -Milch -Saft -Mineralwasser -Kaffee -Tee -Handy -Feuer -Postamt -Restaurant -Flughafen -Kino -Bahnhof -Schiffshafen -Haltestelle -Museum -Theater -Sprachschule
Bu kelimelerle ilgili soru sormaya ve cevap vermeye çalışalım:
Name
Frage(soru): Wie ist Ihr Name?       Antwort(cevap): Mein Name ist ………
Vorname
Frage: Wie ist Ihr Vorname?           Antwort: Mein Vorname ist ………..
Adresse
Frage: Wie ist Ihre Adresse?          Antwort: Meine Adresse ist ……
Telefonnummer
Wie ist Ihre Telefonnummer?         Antwort: Meine Telefonnummer ist …….
Geburtstag
Frage: Wann haben Sie Geburtstag?          Antwort: Ich habe am 15 Mai Geburtstag.
Tüm bu kelimeler ve benzerleriyle soru sorma ve cevap verme alıştırmaları yapınız.

 

Sprechen Teil 3, mit Bitten formulieren (Ricalı sorular bölümü):
Bu bölümde size resimli kartlar verilecek ve yanınızdaki adaya rica ederek bir soru sormanız istenecek. 
Örneğin:
Kartın üzerinde diyelim ki ateş resmi var. Lütfen bana ateş verebilir misiniz? şeklinde soru sormanız gerekiyor. Yapalım;
Bitte können Sie mir Feuer geben? cevap ise: Ja, gern ya da Ja, ich kann Feuer geben şeklinde olacak. Şimdi ne tarz resimler gelebilir bakalım:
Kimlik resmi -Pasaport resmi -Kalem resmi -bir bardak su resmi -bir fincan çay resmi -açık pencere resmi -gürültülü çalan bir radyo resmi -valiz resmi -ayakkabı resmi -cep telefonuyla konuşmak yasaktır resmi -yüzmek yasaktır resmi -sigara içmek yasaktır resmi -para resmi
Bu kelimelerle ilgili konuşma denemesi :
Ausweiss
Bitte können Sie mir Ihren Ausweis zeigen?
Reisepass
Können Sie mir bitte Ihren Reisepass zeigen?
Bleistift
Können Sie mir bitte einen Bleistift geben?
ein Glas Wasser
Können Sie mir bitte ein Glas Wasser geben?
eine Tasse Tee
Bitte können Sie mir eine Tasse Tee geben?
Tüm bu resimlerle ilgili ricalı bir soru yapabiliyorsanız konuşma sınavının bu bölümüne hazırsınız demektir. Örnekleri çoğaltmanızı tavsiye ederim.

ALMANCA AİLE BİRLEŞİMİ SINAVI DİNLEME BÖLÜMÜ (HÖREN):

Sınavın bu bölümünde size kısa kısa konuşma dialogları dinletilecek. Genellikle iki kere dinleyebileceğiniz bu dialoglar için size dağıtacakları kağıttaki doğru şıkkı işaretlemenizi isteyecekler.

Konuşma dialogları genellikle biraz gürültülü ortamlar olan tren garı (Bahnhof), hava alanı (Flughafen), bir büroda bekleme odası (Wartezimmer) veya otel resepsiyonu gibi yerler olabilir.

Bunlarla ilgili örnekleri sınav modülleri ve yine çeşitli illerimizde yapılan halk eğitim merkezinde verilen kurslarda yapılan sınava hazırlık soruları ve yazılıları sayfamızda bulabilirsiniz.

 

 

ALMANCA AİLE BİRLEŞİMİ SINAVI OKUMA BÖLÜMÜ (LESEN):
Sınavın bu kısmında toplam 15 soru sorulur. 2 bölümden oluşur: 
Lesen Teil 1: Beş soruda size iki internet ilanı verilir ve sizin bir bilgi aradığınızı söyler. Aşağıdaki ilanlardan hangisinde aradığınız bilgiyi bulabilirsiniz diye sorar. Örnek yapalım:
Sie wollen wissen, wo scheint heute in Deutschland die Sonne:


1.ilan:
SONNEN PARADISE
-Solarium
-Fitnessstudio
-Gesund leben


2.ilan: 
DAS WETTERBERİCHT HEUTE
-Regen im Süden
-Verkehr und Temperaturen
-Zeit für Winterreifen


Bu iki bilgi ilanlarından size uyanı seçeceksiniz. Burada cevap 2. ilan olacak. Çünkü hava durumundan bahsediyor. Soruda da sizin bugün Almanya’da nerede güneşli olacağını bilmek istediğinizi söylemiş. 

Lesen Teil 2: Almanca sınavı okuma bölümünün ikinci kısmında ise size beş tane gazete ilanı gibi yazılar verilir. Size bu ilanla ilgili bir cümle yazar ve doğru olup olmadığını sorar. Deneyelim;

SPANISCHES GENERALKONSULAT
Öffnungszeiten
Mo bis Do. 09:00 – 17:00
Fr 09:00 – 13:00

Sie möchten nach Spanien fahren. Sie brauchen Visum:
1- Sie können jeden Nachmittag das Konsulat besuchen. 
0 Richtig              0 Falsch
2- Das Konsulat ist am Wochenende geschlossen.
0 Richtig              0 Falsch
Yani size verilen ilandaki bilgiye göre bu soruları cevaplamanız gerekiyor. Burada 1. sorunun cevabı Falsch çünkü her öğleden sonra Konsolosluğa gidemeyiz. 2. soru ise Richtig çünkü konsolosluk hafta sonu kapalı. 
Bu bölümde size yazılı olarak verilen duyurulara göre sorulara cevap vermeniz istenir. Bir örnek yapalım:


‘Top Ten’ Rock Konzert.

Das Rock Konzert findet heute nicht statt. 

Weitere Informationen finden Sie am Eingang.

Die Eintrittskarten Gebühren werden zurückbezahlt. 

1-Es gibt heute kein Rockkonzert.
0 Richtig        0 Falsch

2- Die Eintrittskarten können Sie am Eingang bekommen.
0 Richtig        0 Falsch

Burada 1. sorunun cevabı Richtig olacak. 2. Sorunun cevabı ise Falsch olacak.

 

ALMANCA BİRLEŞİMİ SINAVI YAZMA BÖLÜMÜ (SCHREIBEN):
İki bölümden oluşur:
Teil 1 Formular ausfüllen: Size bir kişi hakkında bilgi verilecek, sizde o bilgilere göre bir form dolduracaksınız. Bir örnek yapalım;
Herr Helmut Müller will mit seiner Familie (mit seiner Frau und zwei Kinder- 5 Jahre und 10 Jahre alt) in München in einem Hotel 4 Tage übernachten. Sie wohnen in Wien. 11450 Wien, Buchstrasse 11. Sie sind Österreicher. Er ist im 1965 in Salzburg geboren. Seine Frau heißt Sabine Müller und ist im 1966 in Wien geboren. 
Ankunft: 10.08.2009 / Abreise: 14.08.2009
Bitte füllen Sie dieses Formular aus:
Sie wollen im Juli eine Woche mit Ihrer Freundin Liza Urlaub machen. Schreiben Sie bitte einen Brief an das Hotel ‘Palma de Mallorca’ :

Bitte füllen Sie dieses Formular aus
Burada size anlatılan Helmut Müller ve ailesi hakkındaki bilgilerle formu doldurmanız gerekiyor.

Tag der Ankunft: Buraya varış tarihini yazmalısınız yani; 10.08.2009
Name: Müller               Vorname: Helmut
Geburtstag: 1965        Geburtsort: Salzburg         Staatsangehörigkeit: Österreich
Wohnort: Wien            Straße: Buchstrasse           Hausnummer: 11           PLZ: 11450
Falls mit Begleitung: eğer yanında eşlik eden biri varsa doldurulacak. Bize verilen örnekte eşi ve 2 çocuğu yanında bu nedenle eşinin adını ve diğer bilgileri buraya yazacağız.
Anzahl der Kinder: zwei olacak
Abreise bölümüne: 14.08.2009 yazılacak
Personen: oraya kişi sayısı yazılacak. Burada 4 olacak.
Unterschrift: imza demek

Schreiben Teil 2: einen Brief oder eine E-Mail schreiben (mektup veya e-mail yazma): Bu bölümde sizden verilen görevler doğrultusunda bir mail yazmanız istenecek.
Mail ve mektup örneklerini bu sayfada ve alıştırma olarak bu sayfada ayrı ayrı örnekler olarak bulabilirsiniz.

 

Liselere Yönelik
Almanca Yetiştirme ve Destekleme Kurs Planları
  • 9. Sınıflar
  • 10. Sınıflar
  • 11. Sınıflar
  • 12. Sınıflar
Almanca Kitaplar
Eski ve Yeni Yayınlanmış Kitaplar
  • Wie Bitte
  • Deutsch
  • Deutsch macht Spaß
  • Mein Schlüssel zu Deutsch
Faydalılar
Proje ve Performans, Çalışma Takvimi
  • Temininde Güçlük Zammı
  • Egzersiz Programı
  • Şube Öğretmenler Kurulu
  • Veli Toplantı Tutanakları....

Copyright © 2011 - 2024 www.safierbas.com Bu sitede yayınlanan bilgi ve belgeler yayıncının izni olmadan kullanılamaz. Siteye gönderilen bilgi ve belgeler iade edilemez, telif hakkı istenemez. Gönderilen ve yayınlanan makale ve dokümanların içeriği ile ilgili yasal sorumluluk gönderene aittir.